Picture
Съвсем скоро доста смело и дръзко нарекох книгата „След смъртта на Франсоа“ – „триумф на истинската поезия“, последните данни сочат, че това мое твърдение никак не е далеч от истината.
Според електронното издание store.bg, една от най-големите онлайн книжарници в страната, книгата се е превърнала в четвъртото най-популярно име за последния месец на пазара на българска литература.

Авторът Станимир Димитров има всички права да е доволен от скоростта, с която се изчерпват бройките на дебютната му книга. Според електронната класация, в раздел българска поезия преди него по продажби са,  все доказани имена на родната класическа литература в лицето на Иван Вазов и безсмъртната му„Епопея на забравените“ следвана от избрани стихове на светилата на нашата поезия Димчо Дебелянов и Елисавета Багряна. На четвърто място се нарежда един съвсем млад на пазара автор, чиято книга е на по-малко от месец време от първия си ден на щанда. И ако шума около новото в България трае три дни – то „истинската поезия“ на Станимир Димитров остави след себе си автори като Мадлен Алгафари с нейната „Всички можем да летим“, Михаил Белчев и Маргарита Петкова, както и национално известните стихове на Иван Вазов и Пейо Яворов, които довършват класацията на топ 10 най-продавани и търсени книги в България. Класацията в цялостен вид може да намерите на следния адрес : http://www.book.store.bg/c/p-l/c-41/bylgarska-poezia.html

„бунтът“ на Станимир Димитров не се оказа бледо премигване на лъч светлина по небето, популярността на книгата му расте със всеки изминал ден и вместо интереса към нея да затихва, то той не само, че все още е пресен, а и расте прогресивно, с което се доказва и тезата, че тази книга все още има накъде да се развива. Този бум на пазара може да значи само едно – Мислещият човек е жив и той има нужда от своята порция „истинска поезия“, с която да нахрани и бездруго лесно губещата се душа на съвременника. 

                                                                                                                                               Кольо Колев

Leave a Reply.